Malam semalam saya hadiri CPR di Masjid Sultan. Bukan CPR pernafasan mulut ke mulut tu tau! Para remaja perlu tahu CPR ni kalau tak termasuk di kalangan orang yang rugilah dia. CPR yang saya maksudkan di sini ialah Cakap Pasal Remaja. Satu program interaktif yang disusun khas untu remaja hasil inisiatif para pegawai pembangunan belia (YDO) masjid-masjid di Singapura. Program ini biasanya disertai dengan sketsa, persembahan muzik (live!) dan juga sesi talk show mengikut tema2 yang telah disusun lebih awal.

Tapi bagi sesi semalam terdapat kejutan besar pada format CPR yang diadakan sempena dengan RYC (Ramadan Youth Challenge) dan dianjurkan serentak dengan Night of Power (aktiviti Qiyam). Maknanya lepas CPR belia2 ni akan qiyam semalaman di Masjid Sultan. Hebat kan? Memang hebat, acara semalam penuh auditorium. Saya rasa ada dlm 500 belia hadir.


Kejutan yang saya maksudkan ialah sesi semalam melibatkan pementasan lakonan pentas atau teater bertemakan Quran Petunjuk Buat Manusia (juga tema bagi RYC tahun ini) hampir sejam setengah ini melibatkan pelakon rata-rata daripada para asatizah muda! Ia disertai dengan alunan muzik live dan nyanyian latar oleh Ustaz Sofyan (Imam Eksekutif Masjid Mydin). Power kan? Memang power gilerr!!! Teringat pulak saya macam film There’s Something About Mary.

Story board dia memang menarik, penuh dengan pendekatan baru dan kreatif. Saya tak tahulah sape punya idea. CPR ni dimulakan dengan MC pada malam tu yang juga merangkap storyteller atau Tok Selampit iaitu Ustaz Effendi from Masjid An-Nahdhah. Wow, he’s so talented man..cant believe it..really. Effendi memainkan peranan beliau dengan cukup baik sebagai host dan pada masa yang sama sebagai pencerita. Dengan membahasakan dirinya sebagai AKU, beliau menjadi pencerita antara babak2. Secara tak langsung beliau sebenarnya berlakon juga..cara beliau berintraksi dengan penonton. Superb! Intonasi suara beliau kadangkala lembut, kadangkala pula keras sehingga penonton tersentak!Terkujat pun boleh..

Adegan dimulakan dengan babak 4 sekawan, Dini (Ustaz Aminuddin-ex pegawai Masjid Al-Iman) Mimi (Ustaz Fairuz, YDO Masjid Al-Ansar), Jeff (Ustaz Ahmad Khushairi, YDO Darul Ghufran) dan Ilhan (Ustaz Syakir, Imam Eksekutif Masjid Al-Iman) berkain pelekat merancang untuk ponteng belajar mengaji, mereka kemudian lepak sambil berkongsi cita-cita mereka apabila sudah besar nanti. (cita2 mereka menjadi kisah utama sketsa ni). Mereka kemudian sepakat untuk bersama-sama seperti adik-beradik walau apa jua keadaan.

Move fwd, kesemua mereka membesar dengan nasib yang berbeza (diceritakan dlm bentuk flashback), Jeff (cita2 masa kecil dulu nak jadi model, konon dlm cerita ni dia paling hensem lah) akhirnya menjadi playboy rosakkan anak gadis orang, Mimi (cita2 dulu nak jadi ketua dalam apa sahaja perkara) akhir jadi ketua samseng bergelar Mimi parang- yang akhirnya dipermainkan oleh teman2 sendiri. Dini (cita2 dulu nak jadi Ustaz) bila besar pulak jadi anak derhaka, akibat terpengaruh dengan teman2 hingga jadi penagih. Tinggallah Ilhan (cita2 nak bantu orang yg susah) yang sentiasa muncul dlm flashback teman2 nya untuk membantu rakan2 yg tersesat jalan.

Cerita disudahi dengan penuh tragis, di mana akhirnya Ilhan meninggal dunia krn mengidap penyakit serius, tetapi sebelum beliau meninggal sempat utuskan satu warkah buat teman2 nya (yang dianggap adik beradik) supaya bertaubat dan insaf.

Komen saya, sketsa yang dilakokan sungguh cemerlang, penghayatan watak baik dari pelakon utama hingga ke watak kecil (cameo role) sungguh hidup dan berikan kesan yang mendalam kepada para penonton yang kebanyakannya terdiri daripada para belia dan remaja. Penonton di sebelah saya sendiri mengesat air mata..

Saya rasa tema yang ingin ditonjolkan berjaya disampaikan dengan baik, dimana di setiap adegan atau babak keinsafan disudahi dengan skrin yang mengandungi terjemahan ayat Quran dan diselangi dengan nyanyian lagu2 dakwah seperti ‘anak derhaka, pintu taubat masih terbuka…’ oh sungguh menyentuh kalbu rasanya.

Konsep tempat duduk juga tiada percampuran antara lelaki dan perempuan, terdapat watak lakonan pelakon muslimah, seorang sebagai ibu (ibu kepada Dini) seorang lagi pula berlakon sebagai Farah (Norizan) temanita Jeff (Norizan ialah isteri Ustaz Ahmad Khushairi sendiri) wah2 sungguh romantik dan manja sebagai kekasih.. : ) Sporting betul lah..

Story yang disampaikan juga tidak stereotype, budak madrasah tak semestinya baik dan boleh tersesat jika tidak berhati2, begitu juga dengan kerja dakwah bukan hanya satu tugas eksklusif untuk asatizah shj. Ia tanggungjawab semua individu Muslim.

Siapa kata drama remaja tidak boleh diselitkan dengan unsur dakwah serta tidak bercampur unsur2 syubhah ataupun haram? Melihat dari segi impak nya kepada penonton, malah di babak akhir sungguh klimaks dengan ketiga2 watak utama menangis teresak2 dengan pada masa yang sama kami semua mendengarkan isi kandungan warkah yang dibaca oleh Ilhan (Ustaz Syakir) dengan bait yang tersusun rapi, intonasi suara yang terkawal. Sungguh menyayat hati..5 ***** dari saya.

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite!

One response

  1. dew embun says:

    Wah!!Bila nak keluar DVD ni? Boleh jual kat geylang!!Ke kat youtube ke…da’wah juga ni!