Mulai minggu ini ingin saya kongsi pengalaman saya ke US pada Oktober 2007 yang lalu. Saya catitkan pengalaman kami untuk tatapan pembaca Berita Harian, tetapi malangnya ia tidak disiarkan. Hmmph…Melalui blog peribadi saya coretkan di sini. Semoga kita mendapat manfaat darinya.Selamat Membaca!

Pada 28 Oktober hingga 7 November 2007 yang lalu, saya bersama lapan orang teman yang lain dari pelbagai pertubuhan Melayu-Islam seperti MENDAKI, Clubilya, 4PM, Ain Society, Pusat Khidmat Keluarga PPIS-Jurong dan juga AMP telah ke Amerika Syarikat untuk mengikuti satu program lawatan sambil belajar ke beberapa bandar utama di sana iaitu Boston, Houston dan juga Seattle.

Kami telah dipilih untuk mewakili pertubuhan masing-masing ekoran dari penglibatan kami dalam program bersepadu bagi menangani isu bersangkutan belia melalui program NUR yang dibentuk di bawah Rangkaian Pembangunan Belia Forum Pemimpin Masyarakat (CLF).

Program lawatan kami ini dikenali sebagai Program Pelawat Sukarela atau Volunteer Visit (Volvis). Ia adalah sebuah inisiatif kelolaan Jabatan Negara, Pemerintah Amerika Syarikat di bawah program Program Kepimpinan Pelawat Antarabangsa atau International Visitor Leadership Programme (IVLP). Kami difahamkan bahawa rombongan ini adalah antara yang kumpulan terbesar daripada sesebuah negara yang pernah melawat negara tersebut, di bawah inisiatif ini.

Tujuan utama lawatan ini ialah untuk mempelajari contoh khidmat terbaik atau best practices daripada teman-teman sejawat di Amerika Syarikat dalam mengendalikan isu-isu dan program berkaitan dengan belia dan juga keluarga yang menghadapi pelbagai cabaran hidup.

Dalam kegembiraan dengan peluang keemasan begini, timbul pula kesedihan kerana terpaksa meninggalkan keluarga tercinta. Maklum sahaja, pada masa itu saya baru sahaja sempat beraya pada dua minggu pertama. Masih banyak lagi rumah saudara mara yang masih belum dikunjungi. Tapi apakan daya, peluang sebegini hanya datang sekali sekala. Pengalaman yang bakal diperolehi juga pastinya tidak ternilai, apatah lagi kesemua perbelanjaan kami semua ditanggung termasuk penginapan dan pengangkutan dan diberi wang poket pula.

Pada masa yang yang sama, teringat pula tanggungjawab yang perlu kami pikul pabila pulang nanti. Laporan yang perlu disiapkan, perkongsian pengalaman dengan badan-badan Melayu-Islam dan juga agensi kebangsaan bakal menanti kami. Malah, kesemua dari kami mempunyai tugasan masing-masing yang perlu dilakukan semasa program berlangsung dan juga selepas program berakhir. Dan antara tanggungjawab saya selepas tamat program nanti ialah perlu menyiapkan artikel ini.

Aturcara bagi lawatan kami nanti sungguh padat. Bayangkan rutin seharian kami dihabiskan dengan lawatan ke beberapa organisasi yang telah diaturkan bermula dari 9 pagi hingga 4 atau 5 petang. Ini tidak termasuk perbincangan yang perlu dilakukan secara bersama pada setiap malam di bilik hotel bagi merumuskan pelajaran dan iktibar yang telah kami raih sepanjang hari.

Pada keseluruhannya, kami telah sempat melawat sebanyak 18 pertubuhan sepanjang 9 hari kami di sini, termasuklah organisasi Islam, Kristian, pertubuhan belia serta keluarga, baik kepunyaan agensi kebangsaan mahupun persendirian. Ini tidak termasuk masa perjalananan dari satu bandar ke satu bandar yang lain, yang memakan masa 4 hingga 5 jam melalui udara.

Bersambung….

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite! http:/facebook.com/abahyasir

2 responses »

  1. irwan says:

    Wahai Yusri,Saya ingin menyarankan supaya anda mencoretkan pengalaman / lawatan anda ke Amerika Syarikat sekali gus, usahlah anda memperpanjangkan penderitaan saya. Cukuplah saya menderita. Akhirkanlah pernantian saya. Cepatkanlah coretan anda.Yang Benar Dan Ikhlas,Me’on (Irwan Sahrul)

  2. Misa says:

    Ustaz, VolVis adalah Volunteer Visitors, bukan Volunteer Visit. Harap Maklum. :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s