Baru-baru ini saya menerima panggilan telefon daripada kenalan lama saya. Beliau rupanya ingin bertanyakan beberapa soalan tentang pernikahan. Tak sangka akhirnya beliau bertemu juga jodoh pilihan hati. Kawan saya ni orangnya agak berumur juga.  

Banyak juga soalan yang nak ditanya, maklumlah orang semangat nak kahwin.. I.Allah, jika tiada aral melintang saya sendiri yang akan menikahkannya nanti.

Antara soalan yang ditanya ialah tentang prosedur nikah, boleh tak pernikahan beliau nanti tanpa hantaran, yakni hanya ada mas kahwin sahaja. Saya tanya kenapa? Beliau jawab, sebab bakal isterinya berhajat demikian. Saya jelaskan sebenarnya tak mengapa tiada hantaran, tapi biasanya adakanlah walau tak seberapa, biasanya jika hantaran pasangan tersebut dalam jumlah yang kecil, saya tidak akan sebutkan untuk tidak memalukan pasangan kecuali jika diminta.

Saya nasihatkan beliau agar berikanlah hantaran pada isteri walaupun sedikit lebih2 lagi saya rasa beliau mempunyai kemampuan. Ini penting bagi menjaga nama baik kita. Mungkin ada orang tanya, alah..buat apa nak kisah mulut orang? Yang nak kahwin kita bukan dia! Tapi kena ingat, kita bila bernikah maknanya kita sudah menjadi sebahagian daripada keluarga isteri kita. Memang niat isteri kita baik, tapi pandangan yang sama belum tentu diterima oleh saudara mara iusteri kita. Jadi, ada baiknya kita perlu tunjukkan first impression pada keluarga isteri. Kalau tidak banyak suara sumbang yang akan kedengaran.

Perkara ini juga dititik beratkan dalam Islam. Imam Ghazali sebagai contoh, menggalakkan seorang yang kaya berbelanja mengikut apa yang dia mampu dengan gaya hidupnya semata-mata untuk elak daripada diumpati sebagai bakhil atau kedekut. Ini kerana menurutnya, menutup mulut manusia daripada mengumpat juga dikira sebagai satu kebajikan.

Soalan kedua yang ditanya pula tentang rumah. Boleh tak tinggal rumah isteri? Rupanya bakal isteri sudah ada rumah. Jadi bakal isterinya cadang supaya duduk rumah sedia ada dan tak perlu cari rumah baru.

Saya beritahu beliau, dalam Islam kita berkewajipan menyediakan rumah untuk isteri kita, tidak kiralah bagaimana berkemampuan sekalipun isteri kita. Selain dari itu, bagus juga sebagai menaikkan self esteem suami. Selepas berbincang dengannya, saya mencadangkan beberapa pilihan:

1. Kongsi bayar rumah sekarang, jika mereka buat keputusan tidak ingin membeli rumah baru.

2. Tidak perlu dijual rumah isteri, tetapi suami beli rumah yang baru.

3. Jual rumah isteri (flat 3 bilik), pulangkan wang isteri daripada penjualan tersebut. Seterusnya beli rumah yang lebih besar secara bersama (jika perlu).

Bagi saya pilihan terbaik ialah pilihan no 3. Ini semua sebagai insuran untuk pihak suami sebenarnya, dalam keadaan damai memang tak mengapa, tapi takut bila berlaku pertengkaran, isu2 sebegini akan mudah dibangkitkan dan pastinya boleh melukakan hati suami dan membuatkan ego suami jatuh. Pastinya mengundang kepada perbalahan dan pertengkaran yang hangat.

Malah berdasarkan kes-kes cerai yang saya kendalikan, bila pasangan suami isteri berbalah segala kelemahan suami isteri akan didedahkan. Ini termasuk si suami tidak memberikan nafkah secukupnya, walaupun sebenarnya dari awal pasangan tersebut sudah bersedia untuk saling berkongsi perbelanjaan dari segala hal seperti wang rumah, wang pasar, bil dan sebagainya.

Alhamdulillah, beliau menerima nasihat saya. Semoga Allah memudahkan segala urusan beliau dan segala apa yang dirancangkan bakal menjadi kejayaan hendaknya, Amiin!

 

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite! http:/facebook.com/abahyasir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s