Salam Euro!

Di sana sini sibuk dengan Euro 2008 di Austria/Switzerland. Sebagai fan no 1 England, saya tiada pasukan pilihan kali ini. Biasanya Holland akan menjadi pilihan no 2 saya selepas England. Ntah, saya minat betul dengan Marco Van Basten sejak dulu lagi. Tetapi kali ini pasukan no 1 saya bukan Holland, tetapi Spain. Kenapa? Jawapannya mudah. Ada Torres, Alonso. Reina & Arbeloa. Haha. Fahamkan?

Tetapi posting kali ini bukan pasal bolasepak, itu sebagai intro sahaja. Sebenarnya saya nak share peristiwa perjumpaan saya dengan seorang muslimah bernama H yang berlaku pada hari sabtu lepas. Beliau merupakan bekas aktivis belia di masjid saya bertugas sekarang ni. Sebelum ini beliau ada mengirimkan beberapa email dan sms pada saya bertanyakan tentang orang yang tidak berpegang kepada sebarang mazhab, mereka yang mengaku mengikut Quran dan Sunnah sahaja. Saya tidak akan berbicara bersangkutan hal ini pada posting saya kali ni. (Bagi jawapan saya berkaitan isu ini, sila rujuk laman http://abahyasir.multiply.com)

Sebenarnya soalan beliau ini berkisar tentang keluarga bakal suaminya (juga bekas aktivis belia Masjid Al-Falah). Pokok isu yang menjadi persoalan H ialah pendapat tidak batal wuduk bagi sentuhan antara suami isteri yang menjadi pegangan bakal keluarga suami beliau. Kebetulan juga saya bakal kadi pernikahan mereka, maka pastinya saya perlu berikan perhatian yang lebih serius kepada isu yang ditanyakan ini.

Beliau sebenarnya terkejut kerana bakal suaminya beranggapan bahawa menyentuh isteri adalah tidak batal wuduk. Pendapat ini sebenarnya merupakan pandangan sebahagian ulama yang menyatakan wuduk hanya batal apabila berlaku persetubuhan atau seks antara lelaki dan perempuan.

Respon saya pada beliau, ini isu khilaf ulama. Tiada siapa yang betul atau salah. Isu yang lebih utama ialah kerukunan rumahtangga. Yang penting kita perlu hormati pandangan masing-masing, ini termasuklah dalam isu agama. Tidak perlulah paksa2 supaya ikut pandangan masing2.

Nasihat saya pada beliau, teruskan amalan masing-masing. Maksudnya, jika nanti sudah suami isteri. Jika si suami tersentuh dalam keadaan kedua-dua berwuduk. Maka si isteri ambillah wuduk semula, manakala si suami tidak. Kan senang tak gaduh2? Timbul pula soalan: Abis, sah ke solat kita (suami-isteri)? Kenapa pula tidak? Jika di Mekah, umat Islam yang berjuta-juta serta berbilang mazhab boleh bersolat berjemaah bersama, mengapa tidak kita?

Namun, saya juga menasihatkan beliau agar bakal suaminya dapat meraikan dan menghormati pegangan mazhab isteri dan ahli keluarga isteri. Jika di rumah keluarga mertua, ambillah wuduk bila tersentuh isteri. Jika tidak, ia boleh menimbulkan salah faham keluarga mertua.

Ingat kisah Imam Malik? Beliau pernah meraikan pandangan golongan mereka berpendapat sunnah membaca doa qunut dengan membaca doa tersebut ketika menjadi Imam solat Subuh di kediaman Imam Syafii, padahal beliau tidak pernah qunut sebelumnya. Tindakan tersebut dilakukan tidak lain adalah sebagai penghormatan dan meraikan pandangan Imam Syafii.

Nah, jika seorang ulama besar boleh berbuat demikian mengapa tidak kita? Semoga kita dapat merenung isu dalam posting kali ini dengan satu dialog yang dipetik dari sebuah blogger Indonesia:

Q:”Lho, jadi qunut saat Subuh itu betul?”
A:”Betul, karena dalilnya ada. Qunut itu betul, bagi yg meyakini bahwa qunut subuh itu sunnah.”

Q:”Lantas, yg tidak qunut saat Subuh juga betul?”
A:”Tentu saja betul, karena mereka beranggapan bahwa qunut Subuh tidak sunnah.”

Q:”Lho, kalo begitu, siapa yg salah?”
A:”Yang salah? Yaaa jelas, yg salah adalah yg tidak sholat Subuh. Gitu aja kok repot!”

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite! http:/facebook.com/abahyasir

2 responses »

  1. dew embun says:

    Haha! Benar tu…ngak usah repot2 sih!Embun jadi pikiran ni…ni baru bersuami sesama Muslim,dah kecoh. Apa lagi kalau nikah non-Muslim…CCCCOOOOBBAAAAN

  2. KHAIRU REJAL says:

    btol btol btol ……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s