Masuk hari ni dah 12 hari tekak saya tak baik-baik. Saya hidap tonsilitis. Bila kena biasanya akan disertai dengan demam panas, tapi biasanya 2-3 hari dah baik. Kali ni paling lama. Dari sabtu lepas hingga khamis ni saya tak masuk ofis disebabkan gabungan cuti, cuti umum & MC. 

Bila kita lihat dari sudut yang positif, sakit ni peluang untuk kita dapat pahala. Dalam hadith disebutkan bila kita sakit maknanya Allah nak bagi kita pahala. Maksud hadith ini jika kita tabah dan sabar jika diberikan ujian, barulah kita akan dapat ganjaran, lagi berat sakit lagi banyak kita sabar, maka lagi besarlah ganjaran kita. Baginda sendiri pernah menceritakan kepada sahabat bahawa jika beliau sakit, maka sakit baginda adalah dua kali ganda daripada kesakitan para sabahat dan manusia sekalian. Jadi bayangkan pahala yang diterima baginda.

Maka lepas solat Asar tadi, saya beritahu isteri saya dengan nada separuh serius separuh gurau. “Fah, abang rasa saya sakit ni sebab banyak dosa dgn awaklah, maafkan saya.” Tapi isteri saya jawab, “awak takde dosa dengan saya (ada sebenarnya walau tak dinyatakan) tapi mungkin dosa dengan mak awak sebab dah lama tak contact dia!” Oh ooh!

Lama tak lah lama, sebab saya biasanya akan ziarah ibu bapa saya seminggu sekali bersama keluarga. Cuma kali ni, disebabkan anak pertama saya kena HMFD maka saya tak berkesempatan untuk ziarah, maklum di sana, ada 2 orang anak saudara yang cute miut..nanti berjangkit pulak. Mungkin maksud isteri saya tu supaya ziarah beliau seorang diri atau call ibu untuk bertanya khabar.

Lantas, saya pun ambil hp dan call ibu saya masa tu juga, Alhamdulillah, ibu saya baru pulang dari JB bersama bapa dan dua kakak saya. Sempat saya share perkembangan kedua anak saya dan minta ibu doakan supaya sempat sembuh. Maklum doa ibu mustajab.

Biar saya share hubungan saya dengan ibu saya ni, saya merupakan anak keempat dan merupakan satu-satunya anak lelaki dari 5 adik. Ibu saya seorang yang tegas dalam didikan terutamanya dari segi perilaku, saya dan adik bongsu tidak terkepas daripada tindakan disiplin dalam hal ini. Tindakan tidak hormat kepada orang tua atau kakak saya seperti bercakap kasar atau terlepas sebutan yang kurang enak, pasti akan mengundang kemarahan yang meluap dari ibu saya ni.

Bapa pula menurut ikut kata ibu, dia dah tone down masa tak seperti mana zaman kakak2 saya dulu. Zaman kami beliau relax dan berikan kebebasan untuk saya dan adik belajar tanpa menetapkan masa belajar atau menonton TV. Tapi kalau tak solat, masih mengundang bahaya kemarahan juga untuk saya dan adik beradik yang lain : )

Walau begitu, ibu saya seorang yang penyayang dan ini memberikan kesan dalam diri saya dan adik beradik yang lain. Sejak saya kecil sehingga besar, andai kata saya terpaksa pergi jauh kerana urusan belajar, umrah atau pekerjaan beliau pasti akan cium kedua pipi saya. Bapa pula, sering berikan motivasi dan dorongan sejak saya kecil supaya saya berjaya dalam pelajaran.

Bila saya berkahwin, saya mula tinggal berasingan dari kedua ibu bapa saya. Ada positif dan negatif bila kita tinggal berasingan ni. Yang positifnya, kita tinggal berjauhan, bila berjauhan kita jarang bersua, bila kita jarang bersua kita akan kurang berintraksi seterusnya jarang buat dosa atau kecilkan hati ibu atau bapa yang mungkin kita lakukan tanpa disedari . Bila berjauhan juga akan timbul rasa rindu dan bila berjumpa kita akan rasa happy sangat.

Yang negatifnya, kita tidak berpeluang untuk berlaku ihsan pada kedua ibu bapa kita sekerap seperti mana kita tinggal bersama mereka dulu. Jadi untuk catch up perkara ni, kita perlu cari quality time bersama ibu bapa kita ni. Mungkin sekali sekala kita boleh ajak mereka keluar dengan kita sahaja, kita juga boleh ziarah ibu bapa kita seorang diri tanpa keluarga sekali sekala. Saya pernah melakukan sedemikian, memang lain. Ibu saya khususnya, mesra beliau saya rasa lebih sikit dari biasa. Maklum anak lelaki sorang : )

Yang kelakarnya, IC ibu saya ni tiada tarikh lahir. Kelakar kan? Tapi nilah orang dulu2..kadang2 register lambat dan macam2 perkara yang tidak dapat dielakkan. Jadi biasanya saya akan ambil kesempatan untuk menghadiahkan beliau sesuatu pada Hari Ibu sebagai ganti hari lahir beliau.

Hari Ibu? Boleh ke celebrate? Ini saya tak nak sentuh di sini kerana panjang cerita dan boleh dirujuk pada sumber yang lain (mungkin boleh rujuk blog Ustaz Haniff bahagian kemusykilan agama)

Ada juga yang menyatakan hari lahir pun tak boleh disambut dan kita tidak boleh mengajar beri hadiah hari lahir pada anak2 sebab takut akan timbul sifat mengharapkan hadiah dan meminta-minta, pada saya tarikh2 penting begini termasuk hari ulang tahun perkahwinan adalah tarikh2 sentimental bagi saya. Apa perasaan kita bila seseorang2 itu ingat hari lahir kita dan tanpa kita sedari beliau menghadiahkan kita sesuatu! Pasti hati kita akan tersentuh dan terharu.

Bagi saya pula, menjadi amalan saya untuk hadiahkan sesuatu kepada keluarga termasuk adik dan kakak2 saya termasuk anak saudara saya serta adik ipar saya. Begitu juga dengan mereka. Perkara yang sama juga dilakukan kepada isteri tercinta. Hari lahir beliau adalah hari yang biasanya saya akan lakukan surprise untuk beliau. Unsur-unsur surprise ni sebenarnya boleh menghangatkan cinta tau!

Junjungan kita Nabi Muhammad ada menggalakkan agar kita saling memberi dan menerima hadiah. Rasulullah pernah menjelaskan pengaruh hadiah di dalam meraih kecintaan dan kasih sayang sesama insan; Dalam sebuah hadithnya beliau ada menyebutkan ” Saling memberi hadiahlah kalian, nescaya kalian akan saling mencintai.”

Sebenarnya bukan nilai hadiah tersebut yang menjadi ukuran tetapi ingatan mendalam dari hati yang suci itulah yang memberikan kesan kepada si penerima seterusnya timbul perasaan kasih dan sayang kepada si pemberi yang mana akhirnya keduanya makin saling sayang menyayangi antara satu sama lain.

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite!

5 responses »

  1. alfaqeer says:

    SyafakAllah syifaan ajilan, syifaan la yughadiru ba’dahu saqaman!Muhammad bin Khaalid as-Salamii narrates from his father, who narrated from his grandfather that Sayyidina Rasulullah SAW said: “When a bondsman is going to be granted a certain status from Allah, which he cannot reach through his own deed, Allah ta’ala afflicts him with some calamity in his body, or to his wealth, or children, then grants him sabr (patience), until he reaches that status which has been determined for him.”-Ahmed, Abu Daawud, Mishkaat.

  2. Abah Yasir says:

    Thanks Ameera. May Allah bless all of us. Ameen!

  3. irwan says:

    Yes, mothers move the world! Mothers of all world movers! And yes, believe you me. Yusri buys tonnes of stuff for his family members everywhere he goes – this coming from a guy who had to accompany him shopping in 3 different US cities….aaaaarrrrrggghhhhh!!! “lagi berat sakit lagi banyak kita sabar, maka lagi besarlah ganjaran kita” : )

  4. Abah Yasir says:

    But then, I need to carry over all your stuff back to Singapore and you go to NY happy2!

  5. irwan says:

    good deeds beget good deeds🙂 i tell you your pahala ought to equate the distance you have travelled to carry my stuff (Seattle – Tokyo – Changi – Tampines – Orchard). I think I’ve also received some pahala too, spreading my love to people in New York, Chicago, St Louis, Toronto and Montreal. They like that I like!Irwan Sahrul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s