Sambungan…

Semasa di Boston, kami sempat melawat beberapa badan Islam termasuk dibawa melawat sebuah masjid yang amat besar dan sungguh gah di kawasan Roxbury yang masih dalam pembinaan. Difahamkan masjid ini mengambil masa selama 20 tahun bagi pengumpulan dana sahaja! 

Antara badan Islam yang kami lawati di Boston ialah Islamic Centre of Boston dan juga Islamic Society of Boston.

Satu perkara yang menarik yang saya dapati bagi badan-badan Islam di sini ialah mereka mempunyai hubungan yang sangat baik dengan masyarakat dan badan-badan bukan Islam.

Satu lagi perkara yang agak mengkagumkan saya, ialah ceramah silang agama atau Interfaith Lectures sudah menjadi satu perkara biasa di sana. Entah berapa kali saya mendengar perkataan Interfaith terpacul keluar dari mulut mereka. Menurut mereka, ia menjadi lebih ketara selepas kejadian peristiwa 11 September, dengan pelawat yang menziarahi badan–badan Islam meningkat dengan banyaknya untuk mengetahui ajaran agama Islam dengan lebih dekat. Perkara ini dijelaskan oleh Presiden Islamic Centre of Boston iaitu Dr Asif Razvi yang berasal daripada Pakistan dan juga pakar bedah vascular di salah sebuah hospital di Boston.

Hubungan baik antara badan-badan Islam ini terbukti, di mana ketika kehangatan peristiwa 11 September, Dr Asif menjelaskan bahawa paderi di gereja berdekatan dengan markas Islamic Centre of Boston pernah menawarkan umat Islam melakukan solat di gereja mereka jika umat Islam merasa bahaya melakukan solat di masjid!

Pemimpin-pemimpin Islam di Amerika ini juga berkongsi aspirasi yang sama iaitu mempunyai jatidiri sebagai rakyat Muslim Amerika. Malah perkataan Proud to be American Muslim disebut berulang-ulang kali oleh Imam Dr. Basyouni Nehela, Pengarah Islamic Society of Boston yang berasal daripada Mesir dan mendapat pendidikan sarjana dan juga kedoktoran dalam bidang Pengajian Islam daripada Universiti Al-Azhar. Imam Basyouni memang kacak orangnya sehinggakan salah seorang teman saya tidak dapat tidur malam dibuatnya!

Apabila saya meminta beliau memberi penjelasan lanjut bagi maksudnya itu, beliau menerangkan adalah penting bagi masyarakat Islam Amerika bekerja keras bagi kemajuan pendidikan dan juga aktif bagi membangunkan ekonomi negara, beliau memberikan contoh bagaimana Rasulullah yang berasal dari Mekah tetapi berhijrah ke Madinah dan membangunkan taraf sosial serta ekonomi Madinah, ini terjadi walaupun Madinah bukan tanah air kepada baginda Rasulullah.  

Kami juga berpeluang melawat Boston Centres For Youth and Families (BCYF) yang ditubuhkan atas inisiatif Datuk Bandar Thomas M. Menino bagi mempertingkatkan taraf hidup penduduk bandar Boston dan mengatasi masalah sosial ke atas kanak-kanak, belia dan juga keluarga.

 

Semasa di BCYF, kami diberi taklimat oleh Chris Byner, penyelia bagi program street worker atau Pekerja Jalanan yang merupakan antara program paling efektif serta mendapat pengiktirafan serata Amerika bagi keberkesanannya dalam cegahan dan intervensi. Semasa di BCYF, terperasan seorang teman saya yang nampak mesra betul dengan salah seorang pekerja sosial wanita BCYF yang begitu ramah melayan rombongan kami ini. Hehe..Jangan marah yer…

Tidak seperti para Pekerja Sosial, kebanyakan daripada ’Pekerja Jalanan’ merupakan bekas pesalah yang hanya mendapat kemahiran asas dalam bidang kaunseling tetapi mereka mempunyai aspirasi yang kuat untuk membantu masyarakat Boston memperbaiki isu sosial.

Peranan Street Worker ini adalah untuk membantu para belia ini supaya terus bebas jenayah. Jika mereka ada melakukan kesalahan, para pesalah akan diwakili untuk bertemu dengan hakim juvena dan merancang aktiviti yang dapat membantu mereka bagi menamatkan hukuman.

Selain dari itu, mereka melakukan kerja pencegahan bagi belia berisiko termasuk salah guna dadah, menyelesaikan perbalahan antara gang, menguruskan usaha pencarian kerja dan program latihan bagi belia yang tidak bersekolah serta menggalakan para pelajar kekal bersekolah dan berusaha membawa para pelajar kembali ke sekolah.

Kebanyakan dari mereka ini ditempatkan di kawasan pinggir bandar Boston yang menjadi sasaran kebanyakan penduduk yang berketurunan Afrika-Amerika.

Sebelum kami meninggalkan bandar Boston untuk menuju ke destinasi bandar kedua kami di sini, sempat juga kami menjamu selera makan malam di sebuah restoran seafood tertua di Boston yang pernah disinggahi oleh bekas Presiden John F. Kennedy!

Bersambung….

Sila nantikan bahagian keempat yang membawa kami ke bandar Houston, Texas!

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite! http:/facebook.com/abahyasir

2 responses »

  1. irwan says:

    martha di mana kau berada marthaku?diriku tanpa dirimu seakan perjalanan berhala satu.mengapa harus mereka menyangkal kebahagian ini? mengapa harus kita dipertemukan, hanya untuk dipisahkan – buat hari ini, esok dan selama-lamanya.Irwan Sahrul

  2. dew embun says:

    Belum baca entry..setakat scroll through…TAPI!! bestnya makan tu!!!bawalah balik S’pore lain kali!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s