Pagi tadi saya dan teman-teman dari gang-gang asatizah junior (gabungan dari pelbagai masjid) telah menyertai Community Engagement Games Day bagi acara Futsal anjuran National Council of Churches of Singapore (NCCS). 

Kami menang sekali dan tewas sekali dan tersingkir dari pertandingan. Macam-macam team dari pelbagai organisasi dan agama, Sikh, Kristian, Islam dan lain-lain. Pasukan kami bernama Young Muslim : )

Apa yang menarik perhatian saya pada pertandingan pagi tadi ialah oppornent kami yang pertama yang terdiri kebanyakannya daripada budak-budak melayu. Saya tak perasan nama pasukan tersebut sehingga diberitahu selepas perlawanan, pasukan tersebut ialah YMCA. Terkejut saya..

Saya bagitahu teman-teman yang lain, kenapa tak jumpa dorang? Mereka dah balik, jawab teman-teman saya tu. Alamak, kenapa tak jumpa awal2? Sayang…nilah peluang kita untuk kenal2 dengan mereka. Ketika sedang asyik menonton perlawanan-perlawanan lain. Teman-teman saya tu bagitahu yang mereka dah jumpa dah budak2 YMCA tu, mereka sempat bertanya khabar dan berkenalan. Saya tanya, bagi name card tak? Bagi jawab mereka. Bangga saya dengan tindakan pro aktif ustaz-ustaz muda ni. Mereka dapat maklumat budak-budak ni berpeluang pergi jamming di sana.

Saya tak boleh salahkan YMCA atau mana-mana badan agama lain, mereka memang ada pelbagai facility dan tempat mereka terbuka kepada semua bangsa. Kita tak boleh salahkan orang lain, jika anak bangsa kita jadi begitu. Kita perlu salahkan diri kita sendiri. Keluraga-keluarga Melayu-Islam khususnya perlu bertanggungjawab ke atas ideologi anak-anak mereka. Ini semua tidak dapat diselamatkan jika ibu bapa sendiri mempunyai pengetahuan agama yang rendah dan tidak pula memastikan diri dan anak-anak mereka mendapat bimbingan agama yang secukupnya.

Isu ini lebih ketara di kalangan keluarga pincang. Namun, saya yakin kita telah bergerak pada landasan yang betul, dengan Mendaki dan Muis telah menyasarkan kepada golongan ini, ini termasuklah penglibatan masjid dalam menangani isu keluarga pincang dengan program yang menggabungkan pengagihan sumbangan kewangan dan makanan dengan pembelajaran Islam. Malah di Al-Falah, I.Allah kita akan memulakan program Home Based Islamic Learning melibatkan keluarga-keluarga miskin dan kurang keupayaan. Semoga usaha kami ini berjaya.

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s