Kesian Sufiah. Itulah rasa hati saya bila pertama kali dengar cerita yang beliau sekarang ini memperdagangkan tubuh badannya bagi menyara hidup. Sebenarnya sebelum keluar berita tersebut, 2 minggu sebelumnya tiba-tiba saya teringatkan gadis ini. Ingin tahu apa beliau buat sekarang sejak melarikan diri dari Universiti dan berkahwin dengan lelaki pilihannya. Saya cuba google dan wikipedia nama beliau untuk dapatkan berita terbaru tentangnya. Tup2..keluar cerita yang menyedihkan.

Tidak perlulah diceritakan apa yang terjadi pada Sufiah, semuanya sudah terpapar di akhbar, apa yang boleh kita pelajari di sini ialah kita tidak boleh lari dari fitrah. Kanak-kanak bagaimana bijakpun, mereka perlu dibiarkan untuk bermain dan berinteraksi dengan rakan sebaya. Tidakkah manusia itu dijadikan untuk berkenal-kenalan? 

Teringat saya kisah seorang kanak-kanak lelaki melayu campuran Inggeris, bernama Ainan tidak silap..beliau juga diharapkan oleh ibu bapanya untuk dapat masuk ke Universiti pada usia yang muda..7 tahun untuk lebih tepat lagi! Ahh! Mudahan ibu bapa beliau terbaca cerita tentang Sufiah ni.

Seperkara lagi cerita tentang Sufiah ialah perihal didikan cara regim yang diketengahkan oleh bapa beliau Farooq. Kesian Sufiah..saya tidak mahu bincangkan kali ini tentang impak yang boleh dimainkan oleh ayah pada anak. Cukup dengan kita lihat kesan-kesan pada anak-anak yang kurang mendapat belaian kasih sayang daripada seorang yang bernama ayah. Kalau ikut kajian mereka inilah yang paling tinggi risiko terdedah kepada isu-isu sosial.

Sebagai bapa kepada dua orang anak, inilah yang paling saya takuti..mudah-an saya dapat menjadi bapa yang penyayang kepada kedua orang anak saya, Madihah & Yasir.

Kepada bapa Sufiah, semoga beliau sedar dengan kesilapan yang telah dilakukan, ibu beliau Halimahton..semoga anda terus tabah, tidak mudah putus asa dan selalu berdoa. Doa saya buat beliau, semoga beliau kembali ke pangkal jalan. Amin!

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite! http:/facebook.com/abahyasir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s