Ni apa hal pulak ni Ustaz Yusri cerita pasal sabun? Mungkin ada orang yang terfikir begitu bila nampak tajuk entry saya kali ini.  

Sebenarnya ini cerita lucu (bagi saya) daripada salah satu soalan kemusykilan melalui panggilan telefon yang saya terima 2-3 minggu lepas. Pemanggil ini menghubungi saya berulang kali dengan menggunakan nama yang berbeza-beza tapi bentuk soalannya tetap sama iaitu sabun.

Soalan beliau kalau mandi wajib lepas tu kita gunakan sabun, bagaimana hukum mandi wajib kita sah tak? Nak mandi wajib dulu ke atau nak sabun dulu? Nak sabun dulu ke nak mandi wajib dulu? Itulah bentuk-bentuk soalan-soalan beliau. Kadang-kadang baru jawab, lagi 5 minit kemudian beliau akan call lagi untuk dapatkan penjelasan lanjut. Aduuh, pening saya.

Berdasarkan pattern soalan beliau ni, saya dapat rumuskan pemanggil ini sebenarnya jenis orang yang was-was. Saya sempat share dengan teman-teman di lain termasuk di Muis, mereka menyatakan orang yang sama juga pernah bertanyakan isu yang sama. Oh, ooh!

Tension juga kadang-kadang, tengah sibuk-sibuk buat office work..dengar bunyi deringan telefon, bila jawab tanya pasal sabun. Sabun lagi!

Tiba-tiba pada satu hari, saya dapat satu idea jawapan yang cantik jika beliau call saya lagi. Kali ini saya pula yang tak sabar-sabar nak terima panggilan beliau. Maka tibalah hari yang ditunggu-tunggu..si pemanggil ni call saya tanya pasal isu mandi wajib dengan sabun lagi. Ustaz, bagaimana kalau kita mandi wajib lepas tu kita nak sabun badan kita boleh tak? Saya jawab…”Kalau awak nak mandi wajib, jangan gunakan sabun langsung!” Habis tu Ustaz, kalau kita dah selesai mandi wajib, kita sabun macam mana? Tak faham lagi dia : o Saya jawab dengan nada yang lebih tegas ” Tak perlu, kalau awak nak mandi wajib. Jangan gunakan sabun walaupun selepas selesai mandi wajib, lain kali bila petang atau esoknya (masa bukan mandi wajib) awak boleh mandi gunakan sabun. Tapi bila masa mandi wajib, jangan gunakan sabun!”

Alhamdulillah, sampai sekarang beliau serik call saya saya lagi untuk tanya pasal mandi wajib dengan sabun. : )

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s