Kelmarin ada sesi Networking bagi pekerja dan aktivis Belia di BBE Gen Y. Dalam salah satu presentation, ada salah seorang peserta memberi pandangan kita perlu tahu lingo remaja untuk berinteraksi dengan belia. Betul ke?

Oleh kerana banyak point yang dikemukakan, apabila saya diminta oleh beri komen pada satu ketika, terlupa pulak saya nak sentuh tentang perkara yang disebutkan tadi.

Pandangan peribadi saya berdasarkan pengalaman saya ketika berinteraksi dengan mereka baik dari segi kaunseling mahupun aktiviti bersama mereka. Untuk diterima oleh para belia tidak semestinya kita perlu ikut lingo mereka atau berpakaian seperti mereka. Apa yang penting ialah kita perlu menunjukkan yang kita memahami diri mereka. Malah, Kita perlu layan diri mereka sama sepertimana kita berkomunikasi dengan orang dewasa.

Sebenarnya rules berkomunikasi dengan orang belia dan orang dewasa sama sahaja, kita perlu hormat atau respect mereka, jangan pandang rendah atau kita sindir mereka. Meleter? Oh, jangan sekali-sekali. Apa perasaan kita bila mak bapak atau isteri (atau suami?) meleter dekat kita? Mesti kita bingit kan? Serupalah dengan para remaja juga.

Bila kita dah mampu kuasai dan biasakan diri kita dengan perkara-perkara di atas (mula-mula memang susah). I.Allah, relationship kita akan semakin rapat, bila dah rapat. Barulah mudah untuk kita tegur mereka. Bukan kata tegur, kalau dah ada hubungan baik, nak marah dorang pun boleh. I.Allah mereka dengar.

So kesimpulannya ialah bukan kena ikut lingo mereka, atau berpakaian seperti mereka (saya pernah pakai jubah-kerana tak sempat tukar baju-terima jemputan budak-budak ex-offenders di East Coast Park), atau perlu orang yang muda untuk damping mereka.

Akan tetapi yang paling penting ialah sikap kita untuk memahami dan sedia terima mereka seadanya, walau parah bagaimana keadaan mereka sekalipun. Yakni kita tetap ingin berinteraksi dan bertemu dengan mereka, dan tidak pernah putus asa membetulkan segala kesilapan mereka, walaupun pada masa yang sama kita tidak pernah redha akan segala salah laku atau dosa yang telah mereka lakukan.

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s