Mas Selamat Kestari terlepas dari tahanan! Biar betul. Detik hati saya. Sebagai salah seorang yang pernah berpeluang masuk ke dalam pusat tahanan Whitley Road Detention Centre sebagai kaunselor agama, saya masih dapat bayangkan kawalan ketat pegawai polis Gurkha yang bermuka bengis dan tegas.

Bayangkan, saya pernah diberitahu oleh seorang pegawai ISD, mereka sendiri tidak akan dibenarkan masuk jika tidak membawa pass, walaupun mereka dikenali oleh pegawai polis Gurkha di sana. Jadi persoalannya bagaimana boleh lepas?

Terbaca laporan berita terbaru, rupanya Mas Selamat melarikan diri semasa beliau dibawa keluar untuk bertemu keluarga di blok pelawat (tempat saya sering berjumpa tahanan bagi tujuan kaunseling agama). Di mana beliau memint izin untuk ke tandas – saya pernah gunakan tandas di situ : ) ……dan terus lenyap!

Wallahu A’lam. Bagaimana beliau dapat meluluskan diri. Apa yang penting kita perlu berdoa agar beluau cepat ditangkap semula dan negara kita bebas dari ancaman pengganasan.

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite! http:/facebook.com/abahyasir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s