Tadi petang saya mendapat kunjungan tetamu yang tidak saya duga sama sekali. Saya menerima pelawat seorang yang berbangsa Yahudi.

Sebenarnya ketika beliau datang ke pejabat saya tadi, saya sebenarnya dalam keadaan sibuk juga dengan urusan administrasi masjid, namun peluang untuk berdiskusi dengan seorang Yahudi yang ortodok adalah satu peluang yang tidak patut saya lepaskan sama sekali.

Ketika beliau mengunjungi ke masjid tadi, saya ingatkan dia orang Arab yang inginkan bantuan. Tetapi lepas amati wajahnya, nampak lain macam je..dengan songkok kecil yang melekat di tengah kepala dengan rambut terkeluar di bahagian depan. Tidak silap lagi beliau bukan orang Arab, tetapi seorang yang berbangsa Yahudi!

Beliau jumpa dengan saya sambil bertanya jika dia boleh dapatkan informasi tentang masjid ini dan juga agama Islam dari seseorang? Saya pun jawab dengan yakin, ‘Yes..I’m the Imam of this Mosque’ Haha..macam betul je..

Maka dari situ bermulalah perbualan kami yang mengambil masa yang panjang juga yang bermula dengan informasi tentang masjid dan masyarakat Islam di Singapura selain ajaran agama Islam secara ringkas, kemudian beralih pula pada dirinya dan agama Judaism yang dianutinya, rasanya adalah dalam 20 minit kami berdiskusi.

Dari situ saya mengenali yang namanya ialah Chaim Emanuel, berusia baru 20 tahun. Berasal dari Chicago, Amerika. Datang ke Singapura dengan tujuan untuk menjadi ‘Rabbi’. Sudah hampir setahun di Singapura. Beliau sekarang hampir tamat pengajian di Magain Aboth Synagogue (lihat gambar di bawah) di Waterloo Street dan akan pulang ke US dalam seminggu dua ini.


Menurut kajian ringkas saya, Maghain Aboth Synagogue dibina pada tahun 1878, dengan synagogue pertama dibina pada tahun 1841 di Synagogue Street. (sebagai rekod masjid pertama dibina ialah Masjid Omar Kg Melaka pada tahun 1820)

Mungkin untuk memudahkan pembaca, saya catitkan beberapa informasi menarik tentang beliau dan fahaman agama Judaism yang dianutinya:

1. Menggelarkan diri beliau dan 5 temannya yang lain dari Amerika yang bersama-sama belajar dengan beliau sebagai ‘Yeshiva Boys’.

Yeshiva dalam Wikipedia disebutkan sebagai: also frequently referred to as a Talmudical Academy, Rabbinical Academy or Rabbinical School is an institution unique to classical Judaism for Torah study, the study of Talmud, Rabbinic literature and responsa.

The term “yeshiva” is also used sometimes as a generic name for any school that teaches Torah, Mishnah and Talmud, to any age group. Netters boleh search di Youtube dengan perkataan ‘Yeshiva’ untuk video pelajar-pelajar Yeshiva ini.

2. Setiap dari mereka boleh memilih mana-mana destinasi synagogue di dunia untuk tujuan attachment sebagai Rabbi. Jangkamasa attachment ini pula selama setahun.

3. Untuk menjadi seorang Rabbi, seseorang itu perlulaj berkahwin tertebih dahulu. Ini menurut pandangan mereka ialah untuk elak daripada ‘distracted.’ 

4. Beliau merupakan penganut Judaism daripada sect ‘Chassidic’. Beliau menyokong pendudukan Israel di Palestine kerana agama Yahudi percaya bahawa Palestine milik orang Yahudi. Tetapi tidak menyokong sebarang tindakan kekerasan atau pembunuhan.

Namun beranggapan dalam keadaan peperangan perkara tersebut tidak dapat dielakkan.

5. Terdapat sect dalam fahaman Chassidic yang tidak menyokong kerajaan Israel kerana beranggapan mereka sekular, malah menyokong perjuangan bangsa Palestine dalam mendapatkan tanah air mereka!

Perkara ini saya pernah mendengar daripada Ustaz Nazirudin, beliau memberitahu semasa di UK, terdapat orang2 Yahudi yang kecewa dengan tindakan segelintir Muslim di UK yang mencemuh dan mendoakan kebinasaan seluruh bangsa Yahudi walaupun tidak kesemua bangsa Yahudi menyokong tindakan kerajaan Israel.

Sebab itu di Singapura, kebanyakan khatib2 tidak mendoakan kebinasaan orang Yahudi secara umum lebih2 lagi kita negara berbilang bangsa. Bayangkan, kalau kita pergi kuil dorang atau bagsa lain kita dengar teman atau rakan sewarnegara dengan kita mendoakan kebinasaan umat Islam? Pasti kita marah kan? Inilah respon saya bila ada jemaah yang betanya tentang perkara ini.

Tetapi ini bukan bermakna kita menyokong orang Yahudi, tindakan kejam mereka adalah satu jenayah yang perlu kita kecam, manakala bagi mereka yang tidak beriman. Kita tahu apa balasan yang bakal mereka terima.

6. Mereka tidak dilarang dalam agama menjejakakan kaki ke gereja tetapi dibolehkan ke masjid. Ini kerana mereka berpendapat masih terdapat kesamaan dalam agama Islam dengan Judaism.

7. Si Chaim ni dan mazhab yang dia anuti percaya bahawa Palestine termasuk Jerusalem atau Baitul Maqdis adalah milik mereka. Mereka juga percaya bahawa langkah kerajaan Israel menghalau rakyat Palestine dari tanah air mereka adalah tepat. Cuma mereka tidak bersetuju dengan tindakan ganas askar Israel yang menyiksa dan membunuh rakyat Palestine.  

8. Mereka tidak boleh keluar pada hari Sabtu kecuali kerana bekerja atau mencari rezeki. Ini kerana saya menjemput beliau ke masjid pada hari sabtu untuk menghadiri Tea Talk di Al-Falah, tetapi beliau terpaksa menolak.

Amalan ini menurut pandangan yang asal, pada zaman Nabi Musa umat Yahudi langsung tidak dibenarkan melakukan apa jua perkara pada hari sabtu kecuali beribadah kepada Allah. Kalau hari2 lain mereka bebas melakukan apa jua perkara. Tidak beribadah langsung pun tidak mengapa. Ingat tak peristiwa helah bangsa Yahudi pad aAllah untuk pancing ikan pada hari Sabtu? Mereka pasang jerat untuk ikan pada hari Jumaat, dan collect hasil tangkapan mereka pada hari Ahad. : ) Allah kutuk perbuatan mereka ni.

Amalan ini sebenarnya telah dihapuskan dalam syariat yang dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w, kita hanya diwajibkan solat lima waktu sehari semalam pada setiap hari, tapi pada masa yang sama kita bebas melakukan aktiviti lain yang tidak bercanggah dengan Islam, dalam Islam segala perkara yang baik adalah halal, hanya perkara yang merosakkan dan memudaratkan diri sahaja haram dilakukan sahaja.

Bayangkan pada zaman Nabi Musa, nak taubat kena bunuh diri, syariat Nabi kita Muhammad hanya perlu taubat nasuha sahajakan? Sebab tu Nabi kita, ‘ Sesungguhnya agama (Islam) adalah mudah’

9. Fahaman Kabbalah yang dianuti oleh segelintir pelakon Hollywood seperti Madonna, Britney Spears, Paris Hilton etc (boleh dikenali dengan ‘Red string’ di tangan mereka) sebenarnya tiada kena mengena dengan agama sebenarnya. Ia lebih kepada ‘cool factor’ kata Chaim. 

Fahaman Kabbalah sebenarnya seumpama golongan Sufi dalam Islam. Ia dianggap suci di kalangan penganut Judaism. Macam2 yer? Ada2 je bintang2 Hollywood ni.

Ah, itu sahajalah yang saya ingat daripada perbualan bersama dengan Si Chaim ni. Nak kenal lebih lanjut dengan beliau, bolehlah add ‘Chaim Em’ melalui Facebook.

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite!

4 responses »

  1. Kindachi says:

    Dengan lincahnye ustaz update blog eh.. wah jeles lah. nak ada blog jugak ah..

  2. Abah Yasir says:

    Siapa tu?

  3. dew embun says:

    Ustaz, sempat eh ambik gambar masa berbual dengan Chaim ni? Masa in action plak tu…

  4. Abah Yasir says:

    Haha..gambar mestilah candid baru natural. Kebetulan guna my viewty. Minta my colleague amikkan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s