Kes kaunseling yang ingin saya kongsi kali ini, diharapkan bukan sahaja bermanfaat kepada remaja tetapi juga kepada para ibu bapa. 

Latar belakang kes ini ialah tentang pasangan suami isteri yang datang bersama anak lelaki mereka yang berusia 19 tahun bagi mendapatkan khidmat kaunseling. Isu yang dikemukakan ialah hubungan intim anak lelakinya dengan seorang wanita cina. Sebenarnya kes cinta berlainan bangsa ni ada beberapa lagi kes lain yang hampir sama. Cuma saya kongsikan satu kes ini sebagai contoh.

Ibu remaja ini tidak berkenan dengan perhubungan mereka. Dia beranggapan pergaulan dengan wanita cina ini boleh membuatkan anak beliau lebih terdedah dengan pergaulan bebas. Beliau juga tidak berkenan dengan gaya pakaian temanita anaknya ini.

Selain dari itu, beliau juga mengaitkan tingkah laku negatif anaknya seperti pulang lewat malam, merosot dalam pelajaran dan juga merokok kesan daripada pergaulan dengan wanita cina ini.

Hasil daripada perbualan dengan ibu bapa remaja ini, terbongkar satu rahsia yang tidak pernah diketahui si ibu. Iaitu si ayah (sudah lama berhenti rokok) pernah slow talk bersama anak lelakinya dengan kedua-duanya dalam keadaan merokok dengan tujuan untuk menunjukkan si ayah faham anaknya..tetapi perbuatan ini menyebabkan si ibu berasa sangat kecewa dengan tindakan si suami. Beliau memang seorang yang tidak suka dan anti kepada perokok.

Ada beberapa perkara yang dibincangkan dan diharapkan kedua ibu bapa serta remaja tersebut dapat mengimplementasikannya.

Untuk kedua ibu bapa:

1. Mempunyai prinsip yang sama dalam menyemai nilai murni.

Maknanya, kedua ibu perlu bersatu padu dalam apa jua hal bagi usaha pentarbiyahan anak. Ini bagi memastikan anak tidak keliru dengan apa yang bakal disampaikan. Dalam hal ini, usaha si ayah hisap rokok adalah satu kesilapan yang perlu dielakkan dalam apa jua keadaan (at all cost).

Si ibu melarang anak merokok, si ayah pula merokok bersama-sama dengan anak walaupun ayah mempunyai niat yang baik. Ini akan membuatkan kegenjotan pada usaha si ibu memastikan si anak tidak merokok.

Sepatutnya kedua2 nya perlu mempunyai aspirasi yang sama dalam menyemai nilai positif, ini akan membuatkan si anak jelas dengan apa yang diinginkan dan dibenci oleh kedua ibu bapanya. Ini penting selain dari sokongan dan galakan.

2. Bersikap objektif.

Si ibu perlu bersikap objektif dalam menegur anak. Maksudnya, dalam isu temanita anaknya ini. Komen seperti ‘Mak tak suka kau kawan dengan pompuan cina tu!’ Ini tidak objektif. Anak akan menjawab, ‘kenapa tak boleh?, abis pompuan melayu baik sangat ke?’

Betul juga kan? Perempuan bertudung sekarang pun bukan main lagi pakaian, seluar ketat, baju ketat..ada pula yang berpeluk-pelukan dengan teman lelaki mereka di khalayak ramai, yang merokok pun ada!

Jadi persoalannya bukan temanita cina yang perlu dibangkitkan. Kita perlu objektif. Apa dia yang objektif dalam isu ni? Perkara objektif di sini ialah pergaulan bebas, batasan lelaki perempuan. Juga risiko melakukan seks jika hubungan tidak lagi terkawal.

Jadi tak kiralah, mata air cina ke, melayu ke, mat salleh ke. Yang penting jaga batasan sehingga tidak terlalu bebas dalam pergaulan. Dengan ini, anak-anak akan jelas dengan apa yang kita inginkan dan tidak rasa ibu bapa bersikap prejudis terhadap temanita mereka.

3. Mempunyai sikap pro aktif. (Acknowledge & Praise)

Semasa sesi dengan si anak, baru dapat tahu yang anak secara senyap2 cuba kurangkan tabiat hisap rokok. Dari sekotak dalam masa sehari dua kepada 10 putung rokok dalam beberapa hari.

Sepatutnya kedua bapa perlu bersikap pro aktif, bertanya dan ambil tahu. Perlu acknowledge usaha si anak dan berikan pujian serta galakan agar si anak dapat terus hilangkan tabiat merokok beliau tu. Mujur si anak mempunyai mempunyai daya usaha tinggi untuk terus berubah. Bayangkan jika berlaku pada remaja yang kurang kuat daya semangat, pasti akan merasa hampa dan silap2 terbantut usaha untuk henti tabiat merokok.

Untuk Si Anak:

Saya tekankan pada si anak, walau apa jua keadaan kita perlu hormati ibu dan bapa. Biasanya kita akan sentuh dan bincang peranan ibu dan bapa. Jasa mereka dan sebagainya.

Saya jelaskan, jika ibu atau bapa salah, maka dia tetap salah. Namun sebagai anak..macam mana pun kesilapan mereka, kita tidak punya alasan untuk bersikap kurang ajar. Buat perkara yang dibenci oleh ibu bapa juga sudah dikira derhaka.

Kita juga tidak mampu merubah ibu atau bapa kita atau orang lain sekalipun. Kerana kita tidak punya kuasa kecuali mereka yang ubah diri sendiri. Tetapi kita mampu ubah diri kita jika kita hendak..malah dengan perubahan ini kadang kala akan dapat mengupah persepsi orang lain pada kita.

Jadi, perkara pertama saya jelaskan pada si anak..ialah perlu:

1. Yakinkan si ibu dengan pilihan temanita.

Bagaimana? Saya tanya klien saya ni. Dia kurang pasti. Saya tanya setuju tak kalau awak lakukan perkara berikut, si ibu akan yakin dengan pilihan anda. Apa dia?

2. Pulang awal.
Pulang awal dari biasa. Lakukan dengan konsisten.

3. Hentikan merokok.
Tidak kira sama ada parent acknowledge atau tidak. Teruskan langkah awak untuk berhenti merokok. Tetapkan matlamat hingga akhirnya dapat berhenti secara total.

4. Pakaian temanita.
Kurangkan pakaian menjolok mata, cuma praktis memakai pakaian yang sopan dan bersesuaian dengan adab etika melayu.

5. Jaga batasan pergaulan.
Kurangkan pergaulan atau jumpa dengan temanita seminimum mungkin. Jika berjumpa pastikan perkara berikut dapat dilakukan:

– Pastikan berteman
– Tidak ke tempat2 sunyi dan gelap.
– Pulang awal.
– Jangan sekali-kali pergi ke rumah temanita jika hanya tiada sesiapa di rumah kecuali temanita.

Saya tanya dia lagi, agak2 kalau kalau awak dapat lakukan perkara di atas, ibu akan setuju tak dengan pilihan temanita anda? Dia angguk2 kan kepala tanda setuju. Tetapi kalau dia tidak berjaya melakukan perkara di atas, maka tiada siapa yang perlu dipersalahkan kecuali dia sendiri.

Saya bukan nak galakkan dia bercinta, tetapi cuma ingin jelaskan kepada beliau..boleh berkawan dengan perempuan atau bercinta sekalipun. Tetapi perlu tahu adab dan etika dalam pergaulan antara lelaki dan perempuan dalam Islam.

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite! http:/facebook.com/abahyasir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s