Lama rasanya saya tidak update blog kali ni. Maklum bulan Jun, saya bercuti hampir 8 hari ke beberapa tempat menarik di Malaysia, balik pula kerja menimbun. Ini ditambah pula saya diperlukan untuk membuat sedikit pembetulan pada disertasi (thesis) Master saya di UM. Adalah dua minggu lebih masa saya tiap malam dikhususkan untuk perkara ni. Atas sebab inilah sunyi sepi blog ini seketika waktu. 

Apa yang ingin saya kongsikan pengalaman saya kali ini ialah sewaktu sesi kaunseling saya dengan seorang ibu (Puan J). Beliau datang ditemani oleh 2 orang anak lelaki dan perempuan beliau yang berusia 13 & 16 tahun. Tapi kehadiran beliau bukanlah berkaitan dua anak ni, tetapi isu tentang anak lelakinya yang berusia 18 tahun.

Isu yang dikemukakan ialah anaknya suka balik lewat malam sebab lepak dengan kawan, tak minat belajar dan isu BGR.

Menjadi cara saya dalam berikan kaunseling kepada remaja dengan memfokuskan juga kepada ibu bapa selain dari remaja itu sendiri. Dalam hal ini, memandangkan client tidak hadir. Maka saya terpaksa fokus kepada ibunya sahaja.

Saya mendapati ibunya sangat-sangat garang, bayangkan beliau masih lagi merotan anak-anaknya termasuk anak sulung beliau yang berusia 18 tahun! Ini tidak termasuk cara perbulan beliau yang banyak menengking dan kasar. Ini diakui sendiri olehnya. Gaya beliau ini pula katanya bertentangan sekali dengan gaya suaminya. Lembut tuturcara apabila berkomunikasi dengan anak-anak. Berdasarkan pengamatan saya daripada kes-kes sebelum ini, biasanya bapa yang garang dan tidak mesra dengan anak. Tapi kali ini terbalik pula.

Saya juga difahamkan yang suami beliau sudah putus asa dan harapan terhadap anak sulungnya tu dan tidak ingin ambil tahu lagi apa2 perkara berkaitan dengannya. Ini disebabkan kerana anak tetap tidak mahu berubah dan tetap dengan perangai asalnya. Komen saya tentang hal ini pada puan J, ia adalah satu kerugian sekiranya suami beliau mengambil pendekatan ‘dah tak kuasa’. Saya tanya puan J, ‘Kalau cik pun mengambil pendirian macam suaminya, apa akan jadi pada anaknya?’ Pastinya berkemungkinan lebih meruncing lagi.

Ada beberapa perkara yang saya cadangkan untuk beliau ubah dalam pendekatan dengan anaknya:

1. Bercakap dengan lembut.
Iaitu tidak perlu bentak2 atau pekik bila berbual dengan anak. Si ibu sendiri mengaku, anaknya senang bila berbual dengan bapa dan juga Ustazah tempat beliau belajar madrasah di masjid. Bahkan, beliau juga sedar bila beliau cakap lembut anaknya dengar kata. Kenapa tidak teruskan?

2. Hentikan merotan anak.
Saya minta beliau buang segala rotan2 yang ada di rumah. Beliau ada 3 rotan! Pertama sekali saya gesa beliau pertama cuba kejut anak beliau bangun solat tanpa rotan. Mungkin tujuan baik, tapi pernah tak kita terfikir berkesan ke kejut anak bangun subuh dengan cara rotan? Pada saya ia boleh buat anak2 benci pada solat.

Nabi ajar rotan pada usia 10 tahun, 7 tahun sudah perlu diperintah untuk solat. Tapi pentarbiyahan sebenarnya bermula sebelum tu lagi. Tapi usia 18 tahun? Orang dewasa pun susah nak bangun solat subuh, apatah lagi budak2 remaja?

Jadi, saya minta beliau, cuba ubah pendekatan. Kejut anak dengan berlembut. Cakap baik2 dulu, goyang baik2. Jika liat juga, barulah boleh dikeraskan sedikit goyangan dan suara kita, tapi tak perlulah sampai ke peringkat rotan.

3. Pilih masa yang sesuai untuk nasihat anak.
Saya pinta beliau untuk memilih masa yang sesuai bila nak nasihat anaknya. Elakkan ketika sedang beliau tgh marah.

Pastikan juga anak dapat berehat dulu, mandi, makan dan sebagainya. Bila dah fresh, masa tu pun maknya pun dah kurang hot. Kalau anak mengantuk, tunggu sampai esok. Besok baru cakap.

Kenapa saya tekankan perkara ni? Sebabnya, penting bagi kita pastikan message kita clear dan sampai pada diri anak. Tak guna, cakap panjang lebar, meleter macam nak apa. Anak dengar masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Kan penat?

4. Sentuhan atau belaian pada anak.
Perkara ni sangat efektif sebenarnya khususnya bila kita berkomunikasi bersama dengan anak. Saya sendiri bila berbual dengan belia di masjid saya, saya akan cuba sentuh atau pegang bahu dorang, tepuk2 dengan perlahan dan sebagainya. Secara tak langsung remaja tu akan rasa dirinya dihargai, mesra dan bonding dengan kita.

Apatah lagi dengan anak! Tapi perkara tu tak berlaku pada si makcik J ni. Beliau tak setuju bila anaknya complain yang dia sayang anak lelaki sulung ni sebagaimana di sayang adik beradik yang lain. Saya tanya, betul ke? Dia kata taklah. Saya tanya lagi, pernah cium anak, usap dan sebagainya? Dia jawab dengan kedua anaknya yang lain, dia ada buat.

Saya cakap, betullah kata dia yang awak kurang sayang pada dia. Saya cuba beliau perbaiki dan latih untuk sentuh anak. Dia kata segan. Saya kata boleh I.Allah..

Saya minta dia, next time..bila nak tegur atau nasihat. Cuba ikut perkara ketiga di atas (pilih masa yang sesuai) cakap baik2 dan diiringi dengan sentuhan, pegang tangan anak sbg contoh. Dan lihat kesannya.. : )

5. Pujian.
Beliau jarang puji anak. Hmmph, ni yang tak best. Cuba bayangkan bila kita belikan hadiah contoh baju pada isteri, suami atau teman. Si penerima hadiah senyap je tak cakap apa2. apa perasaan kita? Begitu juga dengan anak, anak2 perlu dipuji bila mereka buat satu perkara yang menyenangkan ibu bapa sebagaimana mereka juga perlu ditegur atau dimarahi bila melakukan satu kesilapan. Kita perlu balance dalam perkara ni.

I.Allah, jika kita praktiskan tips di atas, anak akan bertambah sayang dan dengar kata kita. Jika tidakpun, hubungan kita akan bertambah mesra dan untuk jangka panjang ia adalah baik untuk hubungan antara anak dan ibu bapa.

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s