Sebenarnya dari minggu lepas saya nak share cerita ni, tapi asyik terbantut je. Last2 share pengalaman lain. Cerita ni sebenarnya berlaku minggu lalu. Seorang makcik call saya nak minta kaunseling rumahtangga bersama dengan suami. Beliau dirujukkan oleh FSC PPIS-Jurong rupanya. Saya pun tetapkanlah masa untuk appt. 

Tiba masanya beliau pun datang jumpa saya di masjid bersama dengan suami, keduanya berusia dalam 50 an. Makcik ni cakap, saya berharap dapat jumpa kaunselor yang lebih berusia, dapat yang muda pulak. Ustaz, dah kahwin? Alamak! Dah lama saya tak dapat client yang tegur saya muda atau tanya dah kawin sejak dah jadi bapak ni. : ) “Saya jawab, dah cik. Anak saya dah 2 dah.”

Sebenarnya kaunseling ni, tak perlulah kena kahwin untuk kaunseling orang yang dah berkahwin. Kalau dah kahwin satu advantage. Yang penting kita perlu ada kemahiran untuk memastikan kita mampu menjadi pendengar yang baik dan berusaha memahami client. Apa guna kalau berbual dengan kaunselor yang berusia tapi tiada kemahiran, bersikap biased dan tidak berusaha memahami perasaan client? Begitu juga tak semestinya orang muda bila berhadapan dengan budak2 belia atau remaja, tapi tak dapat tunjukkan faham isi hati mereka, lebih baik jumpa dengan kaunselor yang dah berusia tapi lebih faham isi mereka. Kan lagi best!

Ok, kita sambung cerita..rupanya suami makcik ni main kayu tiga! Tak padan. Dah 8 tahun dia buat projek. Laaa..Bila ditanya apa yang menyebabkan beliau jalinkan hubungan dengan wanita lain? Dengan selamba dia jawab, “ingat nak kahwin dua!” Cantiknya muka, kata hati sayalah : ) Padahal, isteri dia gaji lagi besar dan banyak tanggung sebahagian besar dari nafkah keluarga. Haha emosi sikit, ni semua mainan perasaan je. Tak boleh cetuskan atau luahkan depan client!

Apa yang saya ingin share di sini ialah, pengajaran dari kes kali ini, sang suami sebenarnya seorang yang sangat pemalu dan susah nak luahkan perasaan. Beliau juga malu nak tonjolkan perasaan kasih dan sayang pada isteri. Mengikut kata isterinya, sejak dapat anak pertama, suaminya stop pimpin tangan beliau. Kesiannya…

Tapi saya tak terkejut jika beliau seorang yang romantik semasa bercinta. Saya tanya makcik tu. Betul tak? Betul kata makcik ni. saya dah agak dah. Saya dapat jangka sebab ni bukan kes pertama saya bila dah kahwin pemalu, masa bercinta tidak.

Sebabnya, orang sebegini..dia terpaksa hilangkan rasa malu semata-mata nak dapatkan gadis yang diidamkan, kalau malu kan melepas? Lagipun syaitan memang suka goda manusia, yang dosa sedap dilakukan. Dia kan suka orang bercerai berai. Sebagai contoh sang suami ni, bila dengan mata air dia, hmmph..bukan main romantik. Luv u, miss u & hug u! Luah isteri beliau, dari sms suaminya pada temanitanya. Aduuh, nak terbegik saya dengar. Nak termuntah pun ada : )

Pendek cerita, saya kata pada suaminya, Encik..kalau sungguh2 nak menang hati isteri semula, kenalah usaha sesuatu. Apa yang encik nak lakukan? Terkebil2, tersengih2, biasa kes sebelum2 ni, suami akan menyesal, mata berair kadang2 menangis..pakcik ni? Hai tak faham saya! Saya cakap dengan beliau..Encik, “saya tak nampak pakcik serius untuk berubah, saya tak tahu dalaman hati pakcik bagaimana, tapi dari segi luaran..saya tak nampak. mungkin telahan saya boleh jadi salah..”

Sebelum pulang, beliau bersetuju untuk tukar hp no supaya mata air nya tak ganggu lagi dan untuk buktikan pada isterinya yang beliau serius untuk berubah. Saya juga pesan, supaya serius kerana mengikut isterinya, tinggal lagi 10% sahaja rasa kasih dan sayang beliau pada suami. Cubalah menang hati isteri semula sebagaimana nak dapatkan ketika belum bernikah dulu. Akhir sekali, lawanlah perasaan malu untuk pimpin tangan isteri..sentuh isteri dan lafazkanlah sayang padanya. Semoga beliau insaf dan rumahtangga beliau dapat diselamatkan.

Semoga kita dapat mengambil pelajaran daripada kisah pakcik ni.

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s