2-3 hari lepas ada cerita di Berita Harian pasal seorang peniaga Muslim (dulu dia peguam) marah2 dan berkata kesat dengan seorang peniaga India (orang Sikh) yang menjual liquor. Beliau akhirnya didapati bersalah dan dihukum denda.  

Alkisahnya mamat ni marah sebab kedai tu dulu dia punya dan bila dia jualkan pada si Singh ni dia ada buat perjanjian kontrak tak boleh izinkan pemilik baru kedai jual arak kerana ingin memelihara kesucian Masjid Sultan yang berdekatan. Jadi marahlah member ni, bila dia datang je dia nampak Singh ni jual arak. Mengikut rekod mahkamah, Singh ni undang-undang ni tidak sah kerana undang-undang dengan landlord tak menyebutkan sebarang perkara berkaitan dengan minuman yang tidak boleh dijual. Pihak kementerian juga tidak menyebut minuman keras tidak boleh dijual di premis monumen negara seperti Masjid Sultan.

Memang betul Si Singh ni mungkir janji, tapi kedai tu dah menjadi milik dia, ikut undang-undang di bebas jual apa sahaja, undang-undang negara pun tidak melarang. Kalau dia orang Islam dapatlah saya faham.

Si mamat ni, memanglah bagus niat dia untuk memelihara kesucian masjid, cuma beliau bertindak secara melampau. Mencela dan membuat kekacauan kerana ingin pertahankan hak agama bukanlah suatu perkara yang dituntut agama! Malah ia adalah perkara yang dilarang dan boleh memburukkan agama Islam itu sendiri.

Iktibar dari cerita ini ialah kita perlu melaksanakan ajaran Islam secara total dan bukan separuh masak, pada masa yang sama juga..kita perlu melihat suasana dan konteks keadaan tempat kita tinggal. Ingin mempertahankan kesucian masjid satu perkara yang dipuji, tetapi untuk meminta seorang yang beragama lain memelihara kesucian masjid dengan tidak menjual minuman keras sedangkan kedai itu sudah menjadi milik sempurna dirinya, adakah ini satu perkara yang diperintah oleh Islam. Bagaimana pula dengan perbuatan mencela dan membuat kacau di khalayak ramai kerana keengganan orang bukan Islam tadi yang tidak ingin mengikuti kehendak kita. Adakah ia satu perkara diajar oleh junjungan Nabi kita baginda Rasulullah s.a.w ?

Hmmph..fikir-fikirkanlah.

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite! http:/facebook.com/abahyasir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s