Assalam Ustaz.
Suami sy x mahu beri nafkah dgn alasan gaji sy lebih besar drp dia. Masalahnya suami semakin lepas tangan & semakin membebankan sy dgn hutang seperti byran bulanan keretanya pun sy yg kena bayarkn. Tolong sy Ustaz: mohon penjelasan tanggungjawab suami terhadap isteri & anak-anak. Terima kasih

Puan Haniy

======================

Jawapan:

Waalaikumsalam.

Puan Haniy,

Tanggungjawab suami adalah memberikan nafkah atau perbelanjaan harian yang asas seperti menyediakan tempat tinggal, duit pasar, bil harian dan lain-lain. Namun, dalam konteks hari ini dengan sara hidup yang tinggi dan persetujuan memilih gaya hidup yang selesa, pasangan suami isteri biasanya bekerja dan membahagikan tanggungjawab melunaskan bil hari mereka bersama.

Dalam hal ini, tergantung apakah persetujuan anda suami isteri. Jika tidak dibayar seperti yang dipersetujui, maka suaminya telah mengabaikan tanggungjawab nafkahnya.

==

Bagi khidmat kaunseling agama secara bersemuka (face to face) atau online, bolehlah hubungi saya melalui link berikut, http://abahyasir.wasap.my atau melalui pm di messenger atau emel di abah.yasir@gmail.com

Boleh juga lungsuri ke http://atomic-temporary-38651040.wpcomstaging.com/khidmat-kaunseling untuk maklumat lanjut bagi profile abahyasir dan juga testimonial.

#kaunselingUY   #abahyasir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s