Gambar Hiasan – Foto ihsan dari Mai SB

Artikel muka depan BM hari ini, kahwin tiada hantaran, $0. Wow! Tapi bagi saya, hantaran, Yes. Belanja walimah besar-besaran, No. Kalau anak saya terima menantu besok2, dia nak jawin free, sorilah.

Saya lihat wang hantaran sbg pengukur kemampuan seseorang tu juga. Yelah, tak semua orang gaji besar, profesi bagus, ada simpanan kan?

Saya juga pro kepada hantaran digunakan sebagai simpanan pos pasangan perbelanjaan mempelai tersebut. Yakni, tak perlulah berbelanja besar2 an utk persiapan walimah mempelai (lagi mahal hantaran, lagi grand katil!).

Sebagai tambahan, saya kongsi bersama di sini, komentar-komentar dari teman-teman FB saya.ūüôā

Like ·  · Promote · Share
  • Khairunnisa Rasno,¬†Rasimah Jar,¬†Il Mio Amore Adriana¬†and¬†47 others¬†like this.
  • Nazryn Azhar Samat¬†Tapi concept hantaran adalah adat yang sudah menyusahkan pasangan untuk nikah.
    January 27 at 9:16am via mobile · Like · 4
  • Fauzy Ramli¬†Hantaran juga boleh dianggap kesungguhan sang lelaki utk memiliki sang perempuan..
    January 27 at 9:50am via mobile · Like · 2
  • Yusri Yusoff¬†Betul, tapi kembali pd objektifnya utk apa. Kalau hantaran buat belanja kahwin sepenuhnya mmglah merugikan dan kesian pd pengantin.¬†

    Tp kalau utk kegunaan mereka kan bagus? Boleh buat belanja rumah, peralatan asasi rumah etc. kan spt satu simpanan? Tp pastinya kos hantaran juga perlu sesuai dgn kemampuan pengantin.
    January 27 at 9:51am via mobile · Like · 11
  • Nuraida Khalid¬†Kalau hantaran digunakan sebagai pengukur “worth” seorang gadis, mcm mana pulak? Hantaran 5k = “haa ni mesti adalah yg tak kena ngn budak pompan ni”… Hantaran 20k = “mana punya jambu lah pompan ni”¬†

    And selalunya hantaran si mempelai dapat ke? Selalunya diserahkan pada ibu-bapa untuk cover cost kan?
    January 27 at 9:53am via mobile · Like · 6
  • Mohamed Farhan Mohamed Samsudin¬†Ustaz¬†Yusri Yusoff, dalam artikel di pertengahan akhbar pula menyatakan asal hantaran sebagai hadiah kepada ibu bapa pengantin perempuan. Boleh Ustaz ulaskan?
    January 27 at 11:20am via mobile · Like · 1
  • Arafah Sahib¬†Alahai… bila bab ni tau plak mana yg wajib. kalo gitu tak perlulah amik mak andam. Deco. Berkat dan mcm2 lg adat yg ada dlm majlis tu. Tu sume banyak pakai duit gak. Napa hantaran tak blh kasi? Seribu pon jadilah.. bimbang jadi fitnah lain plak. Wallahu a’lam. Banyak cara lain untuk jimat kos di samping buat sume pihak happy. Semestinya kita nak org doakan kita di hari bahagia kita bkn kutukan dan umpatan..
    January 27 at 11:24am via mobile · Like · 4
  • Yusri Yusoff¬†Mentaliti dan paradigm ibu bapa kena ubah dlm hal ni. Tp biasanya mak bapak buat utk buat belanja kahwin yg grand. Eg katil atau hiasa decor etc. Tu maksud saya, kan kalau mereka jimat dan belanja mana yg perlu, at least 30% atau lebih boleh bagi balik pd anak.¬†

    Tiada salahnya kalau hantaran mahal, tp tgklah jugak bakal menantu. Jugak mcm saya kata td, objektif. Katalah menantu kaya, takkan 20K hantaran belanja langsai begitu?
    January 27 at 12:14pm via mobile · Like · 1
  • Yusri Yusoff¬†Lagi satu mmg dlm agama, kalau kita rujuk karangan Imam Ghazali dlm Bimbingan Mukminin (Spi Pergas belajar) kan ada sentuh, kita buat sesuatu utk elak cela atau umpatan org pun mmg digalakkan.¬†

    Jangka masa panjang pun baik utk hubungan antara keluarga kita dan nama baik kita pd pihak sebelah sedara mara perempuan.
    January 27 at 12:18pm via mobile · Like · 3
  • Mohamed Farhan Mohamed Samsudin¬†Yup, saya masih ingat apa yg ustaz sampaikan di pergas dulu
    January 27 at 12:20pm via mobile · Like
  • Faridah Nur Irsyad¬†salam pada semua di sini… saya dan suami juga $0 hantaran dan kami berkongsi majlis walimah, tiada pelamin, tiada mak andam, make up sendiri, baju saya jahit sendiri, tiada photographer, tiada decor, tiada bertandang dan semua yang sewaktu dengannya lah…semua kosnya kami berdua yang biayai jadi pihak ibubapa dan keluarga tak perlu keluarkan apa2 kos… perbelanjaan kami pon kurang dari $10 ribu, most of it goes to the reception saja… alhamdulillah rezeki Allah bagi selepas walimah dapat kami mengerjakan ibadah umrah Ramadhan dan berbulan madu di Madinah! tiada apa2 hutang yang bersangkut paut dengan perkahwinan, dapat mulakan hidup baru dengan aman…nak perkakas apa2 selepas tu beli sendirilah… lagi senang!
    January 27 at 1:51pm · Like · 4
  • Yusri Yusoff¬†Terima kasih cikgu. Semoga Allah berkati pernikahan cikgu.¬†

    Saya kira kos walimah yg dikongsi perlu diteladani khususnya yg berpendapatan rendah dan sederhana. Yg penting jgn lepas nikah, akaun simpanan bukan shj $0 tetapi sampai berhutang pulak!
    January 27 at 3:16pm via mobile · Like · 2
  • Mohamed Farhan Mohamed Samsudin¬†Ust¬†Yusri Yusoff, kalau yg khuatir kewangan selepas nikah boleh jadi sedemekian, boleh hubungi saya, saya boleh bantu.¬†

    Sebaik-baiknya.hubungi saya semasa perancangan perkahwinan ye.
    January 27 at 3:28pm via mobile · Unlike · 2
  • Yusri Yusoff¬†Hah,¬†Mohamed Farhan Mohamed Samsudin. Ustaz¬†Mohd Kamal Mokhtar¬†pun share the same concern! Cuma ana tak sampai peringkat Get Lost! Assalamualaikum jer…
    January 27 at 4:23pm · Like · 2
  • Faridah Nur Irsyad¬†saya rasa tentang hantaran tu terpulanglah kepada persetujuan kedua belah pihak pengantin dan keluarga.. tiada atau ada, banyak atau sikit, nak reveal atau tidak yang penting seperti ustaz cadangkan baiklah jika ia digunakan untuk simpanan bagi kedua pengantin memulakan alam rumahtangga…
  • Yusri Yusoff¬†Betul, saya setuju sgt. Case by case basis. Tp status saya dlm kes2 mcm dlm BM tadi. Lebih pd mainstream.

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s