Gembira saya malam ni, bila balik rumah anak-anak masih belum tidur. Maklumlah, biasanya bila saya pulang kedua-duanya dah nyenyak tidur. 

Bila dah solat dan iftar. Saya bersandar dan baring untuk rehat sekejap. Sebentar kemudian, kedua anak himpit duduk sebelah..mula2 kakak lepas tu adik. Mulalah, si kakak story pasal cerita cartoon kegemaran dia, mula dengan Teen Titan, Ben 10, Power Puff Girl, Naruto, Road Runner, Tom Jerry etc..non stop. Terpaksa layan..hmmph, makinlah seronok dia cerita. Oleh kerana selalu sangat cerita, saya sampai hafal watak2 utama kartun ni. Si kakak terkejut saya tahu cerita pasal Road Runner..haha..zaman abah dah ada dah benda ni semua.. : ) 

Beginilah..bila dah ada anak..tapi saya seronok, walaupun penat layan karenah dorang..kadang2 boleh meletup jugak..geram. Tiba2 berkata hati saya, anak2 abah ni boleh jaga abah dengan mama tak masa tua nanti? 

Teringat saya semasa perjalanan pulang ke rumah tadi, sempat saya singgah ke Mcdonald’s di Tampines Bus interchange, saya beli 1 french fries..sebab masa tu dah masuk waktu berbuka. Tiba-tiba ada seorang makcik, beliau kelihatan tidak berapa terurus (dalam lingkungan umur 50an) tegur saya..’Nak, makcik belum buka..boleh belikan makcik nugget dengan Ice lemon tea! Alamak biar betul makcik ni, tak agak2 menu kiriman dia tu..saya jawab ok. Kemudia dia bersuara lagi..’nak, makcik nak Chicken wing..’ saya tanya makcik taknak nugget? Dia jawab ‘Nak juga, dua-dua nak’. Kuatnya makcik ni makan kata hati saya..mula2, saya ingat dia nak suruh belanja..rupanya dia nak kirim. Tapi di tangan dia ada $5 shj. Takpelah..tak tergamak pulak nak amik duit makcik ni.    

Balik je rumah masa buka dengan isteri saya, saya share cerita ni, dia kata..makcik2 ni mungkin suka jalan2, sebab tak selesa duduk rumah anak. Dorang lebih suka jalan2 daripada duduk rumah, jadi balik je dah malam, kalau di rumah kena marah dan meleter, banyak kes sekarang macam tu..luah isteri saya. Dia kemudian share satu cerita di BH baru2 ni, seorang nenek kena jaga cucu, masak untuk menantu..tapi selalu kena marah dan diherdik, pernah kalau dia gunakan sudu, sudu tu akan dibuang..sebab menantu jijik dengan bekas mertuanya. Teruk kan?

Kes begini kadang2 terjadi bila si suami sbg anak tidak tunjukkan kepimpinan dalam keluarga. Ibu bapa boleh jaga anak..anak cacat dijaga ibu bapa satu perkara biasa. Tapi kes-kes seperti ibu bapa tidak dihirau anak juga satu perkara biasa..anak-anak tolak menolak bila disuruh jaga ibu bapa. Mengira semuanya..kalau satu tak beralah..siapa nak jaga? Perkara sebegini berlaku biasanya bila mak bapa dah jual rumah dan bagikan wang jual rumah pada anak menantu. Mak bapa terpaksa menumpang.. 

Sebab tu penting bagi kita untuk fikirkan persaraan, pastikan simpanan atau insuran mencukupi, ini penting agar kita tak susahkan anak2 kita. Jangan harapkan sangat, ah nanti aku dah tua anak2 aku boleh bagi aku duit..belum tentu..kita tak tahu bagaimana nasib anak2 kita. Tapi jika kita dapat yang membalas budi dan beri sumbangan pada kita tiap bulan,..Alhamdulillah..itu satu bonus. 

Saya sangat percaya, segalanya bermula dari kita sendiri. Kita yang menjadi contoh kepada anak-anak. Cara kita layan isteri atau suami, cara kita layan ibu bapa kita yang sudah tua. Kesemuanya diperhatikan anak-anak kita. 

Cabaran terbesar kita ialah menjaga orang tua apabila mereka sudah tidak berdaya lagi..ada satu hadith menyebutkan yang maksudnya, pahala paling besar dan paling dekat dengan pengorbanan yang dibuat oleh si ibu atau bapa ketika menjaga kita semasa kecil ialah apabila kita menjaga ibu bapa kita yang sudah tidak berdaya lagi..orang tua yang sudah tidak mampu istinjak sendiri, mandi dan sebagainya..itupun belum sama dan terbalas jasa dan pengorbanan ibu bapa kita…persoalannya..mampukah kita buat begitu? Mudahan kita mampu dan dapat menjadi anak yang soleh dan solehah..

Persoalan saya masih belum terjawab..anak2 pun masih kecil. Semoga hari tua saya nanti, saya dan isteri tidak meminta dan menyusahkan orang lain. Bagi memastikan ianya satu realiti,  saya telahpun merancang plan persaraan saya dan isteri 2 tahun yang lalu..dan berharap pada usia pencen saya..saya sudah tidak sibuk bekerja lagi macam sekarang..tapi mudah-mudah an tetap mampu beri sumbangan pada masyarakat dalam kapasiti termampu saya. I.Allah.

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite!

3 responses »

  1. dew embun says:

    Embun mulakan proses pembelajaran membalas jasa orang tua dengan tinggal bersama nenek.Memang tidak mudah untuk anak muda melayan kerenah orang tua…tapi sayang punya pasal kan… ;pDengan ibu bapa pulak, embun cuba menjaga hati. Jauh di mata, biar dekat di hati.Jauh lagi perjalanan,Ustaz. Embun doakan untuk semua…

  2. Nas Aura Mustika says:

    Tersentak sejenak bila membaca entry yang berhormat Ustaz pada kali ini.Memang sedih sekiranya ia berlaku sebaliknya bila kita sudah tua nanti. Mudah-mudahan ia tidak berlaku kepada diri kita kelak.AMIN.

  3. Ummi's Blog says:

    Salaams Ustaz, I really like this post, sebagai seorang Ummi, it hits me.sedih bila baca kisah nenek tu yang selalu diherdik menantu. Tak patut betulah, lagi pun bad influence for the cucu to watch such things.I guess, we cant expect our kids to look after us, but we can make alot of doa and lead by examaple…Insya’allah May we all be bless with anak anak yang soleh dan solehah..amiin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s