Alhamdulillah, segala puji bagi Allah. Dengan berkatnya, setelah 5 tahun bertungkus lumus dan berkorban masa, hari ini dengan rasminya saya telah selesaikan pengajian sarjana (Master) saya daripada Akademi Pengajian Islam (API), Universiti Malaya. Sebagai makluman, tajuk disertasi saya: Kefahaman & Pengamalan Solat Berdasarkan Sunnah Rasulullah: Satu Kajian Di Kalangan Masyarakat Islam Singapura. 

Bayangkan, masa saya daftarkan diri. Isteri saya masa tu mengandung anak pertama, sekarang anak pertama saya dah berusia 5 tahun, anak kedua pula dah 3 tahun. Lama kan? Apa nak buat…itu sahaja yang saya mampu.

Banyak cabaran sebenarnya belajar sambil bekerja ni..bayangkan kita balik malam..Kadang2 bila ada meeting balik pukul 11-12 malam. Lepas tu kena baca buku. Kena type dan sebagainya. Penat, mengantuk jangan cakap lah..gangguan si kecil..aduuh..pernah dorang godeh laptop saya sampai switch off! Padahal masa tu saya belum save lagi..! Itu belum termasuk dah type panjang lebar kemudian lap top hang dan semua data hilang! ooh, macam tak pengsan pun ada…

Ada masa pulak kadang2 switch off 1-2 minggu tak sentuh buku..Pengalaman saya, untuk belajar separuh masa ni, kita perlu kekalkan momentum..kalau penat, kena lawan. 3o minit pun jadilah untuk kita baca atau research..jangan tinggalkan terus..nanti melarat berhari2.

Oleh kerana saya tak mampu hadiri kelas (coursework) dan berhenti kerja untuk belajar sepenuh masa (susah dengan keadaan saya yang dah berkeluarga), maka saya terpaksa memilih disertasi (thesis) penuh tanpa coursework dan lakukan secara separuh masa. Melalui fully dissertation saya perlu tulis sehingga 60,000 perkataan. Selain itu, saya juga perlu banyak berdikari kerana tidak berpeluang mempelajari Research Methodology. Mujur ada kenalan rapat yang sudi berkongsi ilmu selain dari buku-buku bacaan serta contoh tulisan tesis sarjana yang terdahulu dan Guideline atau panduan tesis API, UM.

Rasa macam tak percaya pun ada bila dah selesai.. maklum saya lakukan pengajian ini secara separuh masa. Malah, ketika beberapa teman dan kenalan (bukan rapat) tahu saya lakukan secara separuh masa, ramai yang memandang sinis tidak yakin saya boleh berjaya. Ironinya kebanyakan dari mereka ini sudah punya sarjana! Mungkin mereka bayangkan bahawa sepenuh masa pun susah apatah lagi separuh masa.

Ada pula yang share beberapa kenalan yang mereka kenal, gagal bila buat master cara ini. Aah! boringnya..saya tak minta mereka beri sokongan dan saya tak minta pula mereka momok2 kan atau takut2 kan saya. Tapi tak mengapalah, tak kurang juga teman yang berikan semangat. Paling penting sokongan dari teman rapat dan keluarga. Ia jadi dorongan saya sebenarnya untuk buktikan sesuatu. Kata orang, di mana ada kemahuan..di situ ada jalan. Betul tak?

Apapun, perkongsian ini bukanlah untuk menunjuk-nunjuk, tapi lebih sebagai galakan atau dorongan bagi sesiapa yang ingin lanjutkan pelajaran tanpa perlu berhenti kerja. Ya, memang penat cara ini. Tapi ia bukan satu perkara yang mustahil untuk berjaya. Kalau saya boleh, kenala yang lain tidak?

Sebagai penghargaan atau tribute , saya kongsikan bersama dedikasi yang dinukilkan daripada disertasi (tesis) saya buat teman alam maya sekalian..

 

DEDIKASI

 

Kupersembahkan Dedikasi Ini Khusus Buat:

 

Tuhan Yang Maha Esa,

Pada-Mu Sentiasaku Panjatkan Pertolongan

Agarku Sentiasa Diberikan Kekuatan

Mengharungi Segala Onak Ranjau Dan Ujian

Mami & Papa,

Doa Restumu Berdua Menjadi Dorongan

Kata-Kata Nasihatmu Menjadi Berkat Kejayaan

Isteriku Tercinta, Afah…

Kehadiranmu Di Sisiku Menjadi Satu Kekuatan Tambahan

Kata-Kata Pembakar Semangatmu Buatku Terus Bertahan

Hingga Akhirnya Ku Perolehi Kejayaan

Putera-Puteriku,

Maafkan Abah, Jika Ada Masanya Daku Meninggalkanmu Bermain Sendirian

Namun Gelak Tawa Riangmu Menjadi Ketenangan Fikiran

Semoga Kejayaan Ini Menjadi Dorongan Buatmu Berdua Di Hari Kemudian.

Guru-Guruku

Terima Kasih Di Atas Tunjuk Ajar Kalian

Tanpa Bimbinganmu, Tidak Mungkinku Meniti Kejayaan

Teman Seperjuangan

Terima Kasihku Ucapkan

Atas Segala Dorongan Dan Bantuan

Hanya Tuhan Yang Dapat Berikan Ganjaran

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite!

One response »

  1. TheHoopoe says:

    Alhamdulillah, Syabas!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s