Umat Islam Singapura dikejutkan kelmarin dengan pelancaran video anti Islam keluaran Geert Wilders, pemimpin salah sebuah parti di negara Belanda. 

Sebelum dikeluarkan semalam di seluruh dunia, saya sudahpun dengan ura-ura ingin diterbitkan sebuah film yang menghina Islam. Jadi taklah terkejut sangat bila dikeluarkan semalam.

Alhamdulillah, kali ini ni nampak suasana tenang tanpa respon emosi daripada umat Islam sebagaimana peristiwa kartun Nabi Muhammad oleh akhbar negara Denmark Jyllen Posten sedikit masa dulu.

Saya sendiri dihubungi oleh pihak Berita Harian kelmarin untuk komen tentang film ini, tetapi hanya diterbitkan sebahagian sahaja. Mungkin terdapat kesamaan dengan respon daripada lain-lain pemimpin agama.

Apa yang saya nyatakan pada pemberita tersebut ialah kita perlu sampaikan respon atau reaksi kita dengan tenang, dengan reaksi sebegini secara tidak langsung bertentangan dengan gambaran yang dipaparkan dalam film tersebut, adapun jika umat Islam menyampaikan tentangan secara emosi dan ganas. Ini bermakna perbuatan kita ini membenarkan gambaran ajaran Islam yang terdapat dalam film itu, dan inilah yang ingin dibuktikan oleh Sang Wilders ini.

Seperkara lagi apa yang diketengahkan oleh beliau adalah satu perkara yang juga boleh diketengahkan oleh agama lain. Umat Islam boleh membuat film tentang keganasan sebahagian orang-orang Yahudi, orang Yahudi boleh membuat film tentang Nazis. Malah keganasan tentera Amerika juga boleh dieksploitasikan dalam sebut film.

Di sinilah pentingnya respon tenang yang perlu ditunjukkan oleh masyarakat Islam Singapura, tidak salah untuk marah tetapi yang paling penting bagaimana cara kita luahkan kemarahan kita. Itulah yang menjadi ukuran kesabaran dan kematangan fikiran seseorang.

About abahyasir

A religious worker, blogger, Ex-Kadi, counsellor, columnist, book writer and finally a true Kopite! http:/facebook.com/abahyasir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s